Examinando por Materia "Genetic improvement"
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Ítem Challenges and opportunities of genetic improvement in alpacas and llamas in Peru(Wageningen Academic Publishers, 2018-02-16) Gutierrez, G.; Gutierrez, J.P.; Huanca Mamani, Teodosio; Wurzinger, M.Alpacas and llamas play an important role in the livelihood of many rural families in the High Andes of Peru. The census of 2012 indicates a population of 3 million alpacas and 746,269 llamas. Both species are kept in extensive, low-input, pasture-based systems in altitudes between 3800 m and up to 5000 meters above sea level. Smallholders keep mixed herds of sheep, alpaca and llamas as a mitigation strategy against fluctuating market prices. Since 1997 the Peruvian Ministry of Agriculture manages a genealogy registry for alpacas and llamas, but so far the up-take rate by farmers and inscription rate of animals is low. The national research organisation INIA (Instituto Nacional de Innovación Agaria) runs an ex-situ in-vivo conservation program for coloured alpacas (21 different colours) and llamas. INIA is also doing research in the area of embryo transfer, artificial insemination and controlled mating. There is no national breeding program for alpacas, but all individual initiatives from private companies, NGOs and farmers´ cooperatives aim to improve fibre quality by reducing fibre diameter. At the moment these various local programs are not connected. There is also no national breeding program in place for llamas. Little attempts have been made to set up functional breeding programs for this species. Furthermore, there is no a national conservation plan in place. However, INIA have just started the formulation phase of a National Bank for Agrobiodiversity Conservation that include ex situ in vitro conservation of SACs. The Peruvian Ministry of agriculture prioritizes in the recently launched national livestock development plan for 2017 – 2027 alpacas and llamas. Support for the development of breeding plans is mentioned as one action line to increase productivity in both species.Ítem Genetic improvement in coffee (Coffea arabica L.) cultivation: Methodological advances and application proposal using traditional methods and biotechnological tools(Universidad Nacional de Trujillo, Facultad de Ciencias Agropecuarias, 2025-07-07) Cardoza Sánchez, Alan Mike; Quesquén Condori, Jessica Victoria; Blas Montenegro, Luz Petronila; Facundo Meza, Rosany; Velásquez Guerrero, Julián; Sarmiento Ocmín, JacquelineEl café es un cultivo muy importante a nivel nacional y mundial, siendo Perú el primer exportador de café orgánico. Es originario de África y la especie más importante es Coffea arabica. El objetivo del presente trabajo fue realizar una revisión de literatura acerca del germoplasma utilizado y los métodos de mejoramiento genético empleados en el cultivo de café, con la finalidad de proponer un esquema de mejoramiento que incluya la aplicación de métodos tradicionales y herramientas biotecnológicas para el mejoramiento del cultivo de café. Se utilizó información procedente de programas de mejoramiento genético en Brasil, Colombia y Centroamérica y otras instituciones dedicadas al manejo, investigación y comercialización del cultivo de café. Los métodos más utilizados para el mejoramiento genético son el Pedigree, el retrocruzamiento y la producción de híbridos F1 mediante embriogénesis somática. En Brasil, Colombia y otros países se están utilizando marcadores moleculares para desarrollar cultivares con resistencia a roya en menor periodo de tiempo. Finalmente, la estrategia de mejoramiento a implementar es la piramidización de genes para resistencia a roya mediante el uso de marcadores moleculares. Esta estrategia consiste en introgresar el gen SH3 presente en la especie C. liberica en el cultivar catimor, el cual es de alta productividad, adaptabilidad y posee los genes de resistencia a roya SH6, SH7, SH8 y SH9. Esta propuesta es de gran importancia en países como Perú, donde el café representa un producto estratégico de exportación. Esquemas de mejoramiento que incorporen la piramidización de genes mediante el uso de marcadores moleculares no solo mejora la eficiencia en la selección de cultivares con resistencia a la roya, sino que también puede acelerar los programas de mejoramiento al reducir los ciclos de evaluación fenotípica prolongada. En la práctica, esto podría traducirse en cultivares más productivos, resistentes a factores bióticos y abióticos y adaptados a diferentes tipos de ambientes. Esto marcaria una nueva etapa en el mejoramiento genético del café en Perú, basado en la agricultura de precisión y sostenibilidad.Publicación Phenotypic diversity of morphological traits of pitahaya (Hylocereus spp.) and its agronomic potential in the Amazonas region, Peru(MDPI, 2024-11-02) Santos Pelaez, Julio Cesar; Saravia Navarro, David; Cruz Delgado, Julio H. I.; Del Carpio Salas, Miguel Angel; Barboza, Elgar; Casanova Núñez Melgar, David PavelPitahaya (Hylocereus spp.) is an economically significant cactus fruit in Peru, renowned for its rich nutritional profile and antioxidant properties while exhibiting wide biological diversity. This study aimed to morphologically characterize seven pitahaya accessions using qualitative and quantitative descriptors related to the cladodes, flowers, and fruits. Univariate and multivariate (FAMD, PCA, MCA, and clustering) analyses were employed to identify and classify the accessions based on their morphological traits. The analyses revealed three distinct groups: one consisting solely of AC.07; another with AC.02, AC.04, and AC.06; and a third including AC.01, AC.03, and AC.05. The first group exhibited superior characteristics, particularly in fruit traits such as the stigma lobe count (23.3), number of bracts (26.5 mm), and length of apical bracts (15.75 mm). The second group recorded the highest spine count (3.21), bract length (16.95 mm), and awn thickness (5.12 mm). The third group had the highest bract count (37) and an average locule number (23.65). These findings highlight the significant morphological diversity among the accessions, indicating the potential for classification and selection in pitahaya cultivation. The potential of AC.07 stands out in terms of its agronomic qualities, such as its fruit weight (451.93 g) and pulp weight (292.5 g), surpassing the other accessions.