Examinando por Materia "Biofertilizante líquido"
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Ítem Impact of liquid biofertilizer from cocoa shells on the growth and chlorophyll content of sweet peppers (Capsicum chinense L.) in San Martín, Peru(Frontiers Media S.A., 2025-09-24) Solórzano Acosta, Richard Andi; Cruz Luis, Juancarlos Alejandro; Gaona Jimenez, Nery; Lozano , Andi; Díaz Chuquizuta, Henry; Vallejos Torres, Geomar; Siqueira Bahia, Rita de CassiaThe growth and yield of sweet peppers are constrained by factors such as fertilization practices and edaphoclimatic conditions, which ultimately threaten global food security in the context of an ever-growing population. This study evaluated the effect of a liquid biofertilizer derived from cocoa husks on the growth and chlorophyll content of sweet pepper (Capsicum chinense) cultivated in San Martín, Peru. The experiment was conducted at the experimental station of the National Institute of Agrarian Innovation in Tarapoto, San Martín, Peru (6°35′00″ S, 76°19′46″ W). A completely randomized design was applied, consisting of five treatments (0, 750, 1250, 2250, and 3000 mL) with 20 plants per treatment, totaling 100 experimental units. The biofertilizer was applied eight days after sowing (days). Plant height, stem diameter, and leaf chlorophyll content were measured at 15, 35, and 85 days. After 85 days, the highest plant height was observed with the 3000 mL and 1250 mL treatments, reaching averages of 29.98 and 28.25 cm, respectively. Stem diameter was maximized with 3000 mL (6.25 cm), whereas the highest chlorophyll content was recorded with 1250 mL, averaging 35.37 SPAD units. These results highlight the potential of liquid biofertilizers produced from cocoa shells to enhance nutrient uptake, increase plant biomass, and improve photosynthetic capacity, thereby contributing to sustainable sweet pepper production.Ítem Manual Técnico – Producción de biofertilizante líquido acelerado(Instituto Nacional de Innovación Agraria, 2022-04) Reynoso Zárate, Auristela Florencia; Cosme de la Cruz, Roberto Carlos; Adama Rojas, Enrique Raúl; Quispe Huincho, Miriam RocíoEl Ministerio de Desarrollo Agrario y Riego (MIDAGRI) a través del Instituto Nacional de Innovación Agraria (INIA) pone a disposición el "Manual técnico para la producción de biofertilizante líquido acelerado", dirigido a agricultores, técnicos y para todo aquel que esté interesado en aprender y elaborar abonos orgánicos. Se ha desarrollado un sistema de fermentación mediante el manejo sanitario de suero de leche y melaza, en asociación con bacterias (ácido lácticas) o levaduras. El resultado de la fermentación homoláctica realizada por bacterias del género Lactobacillus junto con los demás insumos, genera el abono orgánico que sirve como complemento de la nutrición de los cultivos, así mejorar la calidad de los suelos. El manual muestra el procedimiento para la elaboración de biofertilizante líquido acelerado a partir de estiércol de ganado vacuno, con un lenguaje claro y sencillo a fin de fortalecer y promover la mejora en la producción y productividad orgánica de los cultivos.
