Examinando por Materia "Coffea arabica"
Mostrando 1 - 13 de 13
- Resultados por página
- Opciones de ordenación
Ítem Agro-morphological characterization and diversity analysis of Coffea arabica germplasm collection from INIA, Peru(John Wiley & Sons Inc., 2023-06-06) Paredes Espinosa, Richard; Gutiérrez Reynoso, Dina Lida; Atoche Garay, Diego Fernando; Mansilla Córdova, Pedro Javier ; Abad Romaní, Yudi Gertrudis; Girón Aguilar, Rita Carolina; Flores Torres, Itala; Montañez Artica, Ana Gabriela; Arbizu Berrocal, Carlos Irvin; Amasifuen Guerra, Carlos Alberto; Maicelo Quintana, Jorge Luis; Poemape Tuesta, Carlos Augusto; Guerrero Abad, Juan CarlosCoffee (Coffea arabica L.) plays a major role in the economy of Peru and the world. The present study aims to elucidate the agro-morphological variability of coffee genotypes maintained in the INIA´s germplasm collection. Therefore, 20 vegetative, reproductive, and phytosanitary traits of 162 coffee accessions of INIA’s germplasm collection were evaluated and analyzed. Correlation results indicate that a simultaneous selection of characters, such as number of branches per plant, number of nodes per branch, leaf area and weight of a hundred fruits, can contribute to increase coffee yields. Additionally, coffee yield was negatively correlated with the incidence and severity of coffee leaf rust, and interestingly the occurrence of small and compact coffee plants with high resistance to the disease was also found. The analysis of Tocher and Mahalanobis D2 determined the formation of 10 groups of divergent coffee accessions; where clusters 1 (accession codes 20, 29, 38, 54, 67, 71, 117, 24, 26 and 27), 5 (accession codes 46 and 53), 9 (accession code 159), and 10 (accession code 203) group promising accessions that can be used in breeding programs. Principal component analysis (PCA) showed that at least five of its principal components managed to explain 70.01% of the total variation in the collection. Finally, the high coefficients obtained for the phenotypic, genotypic and heritability variation confirm the existence of additive genes in the evaluated population, that would ensure the success of coffee breeding programs based on the selection of traits of agronomic importance.Ítem Caracterización anatómica y propiedades físicas de la madera de Ulcumano (Retrophyllum rospigliosii) de una plantación de 32 años asociada con café en Villa Rica, Perú(Universidad Nacional Agraria La Molina, 2017) Chumbimune Vivanco, Sheyla Yanett; Chavesta Custodio, Manuel; Acevedo Mallque, Moisés PascualEn el presente trabajo se realizó la caracterización anatómica y evaluación de las propiedades físicas de la especie Retrophyllum rospigliosii, proveniente de una plantación de 32 años asociada con café en Villa Rica – Pasco, analizando su variación en tres niveles del eje longitudinal y entre árboles. En la caracterización anatómica, se realizó la descripción macroscópica y microscópica de acuerdo a lo establecido por la norma IBAMA, además se clasificó según en IAWA de coníferas, como una especie con longitud de traqueidas mediana, radios muy finos y medianos. Además se encontró puntuaciones del tipo taxodiode y cupresoide, lo cual coincide con otros estudios para la misma especie. Los resultados del análisis de varianza no mostraron diferencias significativas entre niveles, además de acuerdo a los valores de coeficiente de variación nos permiten clasificarla como una madera homogénea. Las propiedades físicas que se evaluaron fueron: densidad básica y anhidra, contenido de humedad y contracción volumétrica, tangencial, radial y longitudinal tanto total como parcial. De acuerdo al análisis de varianza, se encontraron diferencias significativas; en cuanto a los niveles en la contracción tangencial y volumétrica total, y al comparar por árboles en las contracciones volumétrica, tangencial y radial. En la relación entre las características anatómicas y las propiedades físicas, los coeficientes de correlación encontrados son bajos, atribuyendo la variación de las propiedades físicas a otros factores distintos a la anatomía de la especie, que pueden ser explicados por la posición de la probeta y la presencia de madera juvenil, entre otras causas.Ítem Caracterización morfológica de cinco variedades de café (Coffea arabica L.) y su resistencia a la roya (Hemileia vastatrix), en el Valle del Alto Huallaga, Tingo María(Dirección de Desarrollo Tecnológico Agrario. Instituto Nacional de Innovación Agraria, 2020-11-13) Cosme de la Cruz, Roberto Carlos; Buendía Molina, Marilyn; Adama Rojas, Enrique; Pocomucha Poma, VicenteEl objetivo fue caracterizar morfológicamente 13 caracteres cualitativos de cinco variedades de café de la especie Coffea arábica L. (Colombia, Catimor, Limani, Catuai y Caturra) y evaluar su grado de resistencia a la roya amarilla. La investigación se realizó, en el Centro Piloto de Innovación Tecnológica de café de la EEA Santa Ana, Tingo María. Se utilizó la lista de descriptores de café del International Resources Institute y se determinó los caracteres responsables de la mayor variabilidad en las variedades mediante el análisis multivariado de agrupamiento mediante software NTSYS 2.0. También, se evaluó la incidencia de la roya (Hemileia vastatrix) en las cinco variedades. De las 13 características cualitativas evaluadas en cinco variedades, nueve características fueron similares (hábito de ramificación: con muchas ramas primarias y secundarias, ángulo de inserción: semi erecto, forma de estípula: oval, forma de la hoja: lanceolada, forma de ápice: apiculada, color del peciolo: verde, forma de fruto: oblonga, color de semilla: amarillo y forma de semilla: obovada) y en las cuatro restantes se observó diferencias (forma de planta, color de hoja madura, color de brotes y color de fruto). También, la variedad caturra se mostró como la más susceptible a la roya, mientras las variedades Colombia, Catimor y Limani se mostraron resistentes a la roya.Ítem Catálogo de café del banco de germoplasma del INIA(Instituto Nacional de Innovación Agraria (INIA), 2024-03-31) Carrera Rojo, Ronald Pio; Maraví Loyola, Jazmín Yurema; Abad Romaní, Yudi Gertrudis; Flores Torres, Itala; Oscco Medina, ItnanEl INIA pone este documento a disposición de investigadores, profesionales, productores y público en general interesados en la diversidad del café, su conservación, valoración y el mejoramiento genético orientado a optimizar los beneficios que pueden obtenerse de esta especie tan apreciada en el mundo.Ítem Characterization of Coffea arabica L. parent plants and physicochemical properties of associated soils, Peru(Cell Press, 2022-10-03) Alvarado Chuqui, Wigoberto; Bobadilla Rivera, Leidy Gheraldine; Valqui Valqui, Leandro; Silva Valqui, Gelver; Valqui Valqui, Lamberto; Vigo Mestanza, Carmen Natividad; Vásquez Pérez, Héctor VladimirIt is important to carry out the morphological characterization of coffee parent plants and the physicochemical properties of the associated soils in the Amazon region, Peru, in order to achieve germplasm conservation. One hundred coffee mother plants were identified and located in five provinces of the region and evaluated according to morphological descriptors such as stipula shape, young leaf color, leaf shape, leaf apex shape, young shoot color, leaf color, fruit color, fruit shape, mature leaf color, and rust incidence percentage. In the plots where the parent plants were located, soil sampling was carried out to determine the physical and chemical properties. The varieties with the greatest presence in the five provinces were Típica and caturra roja, with the greatest number of specimens reported for the province of Bagua. The predominant stipule shape was triangular (91%), lanceolate leaf shape (60%) and red fruit color (90%). Bongará reported the lowest incidence of yellow rust, as well as the Mundo Novo Rojo variety. Soil pH ranged from acidic to neutral values, low electrical conductivity, high organic matter content, low phosphorus content, high potassium levels and medium cation exchange capacity. The predominant textural class was sandy loam. The physical and chemical characterization of the soils under study show favorable ranges to encourage the best development of coffee cultivation.Ítem Characterization of the horizontal resistance of coffee (Coffea arabica) to yellow rust (Hemileia vastatrix) in the field and laboratory(The American Phytopathological Society, 2022-03-25) Paredes Espinosa, Richard; Mansilla Córdova, P. J.; Abad Romaní, Yudi Gertrudis; Gutiérrez Reynoso, Dina Lida; Guerrero Abad, Juan Carlos; Egoávil, G.Between 2011–2013, yellow rust unleashed one of the most important phytosanitary crises in the coffee sector in Peru, causing a negative impact on the rural family economy. One of the factors associated with the intensification of the disease was the predominance of susceptible cultivars in agricultural systems. Faced with the need to rehabilitate the coffee park with new cultivars, the National Institute for Agrarian Innovation (INIA) has managed the installation of basic coffee germplasm for the development of the yellow rust resistance program, which is made up of 169 introductions from the departments of Pasco, Junín, Huánuco, Ucayali, Cajamarca, and Amazonas and obtained from 2015. The objective of the study was to evaluate the incidence and severity of epidemic conditions in the field and characterize the components of horizontal resistance, using the method of inoculations of H. vastatrix in separated coffee leaves in the laboratory. The epidemiological results collected from the field indicate that 12.43 and 20.71% of the genotypes showed complete and incomplete resistance, respectively; 66.86% showed high susceptibility to the pathogen. Three of the outstanding genotypes gave a typical horizontal resistance reaction when artificially inoculated with uredinospores on separated coffee leaves kept in a humid chamber.Ítem Desempeño de 16 variedad de Coffea arabica frente a la infestación del minador de la hoja (Leucoptera Coffeella)(Sociedad Entomológica del Perú, 2021-11) Paredes Espinosa, Richard; Abad Roman, Yudi; Egoávil Jump, Giannfranco; Aguirre Gil, Oniel JeremíasLas accesiones 66, 174 y 226 tienen potencial para instalarse en zonas de alta infestación L. coffeella, ya que, podrían ser opciones viables en programas de manejo integrado de plagas enfocadas en el uso de variedades resistentes que consecuentemente contribuirán con la disminución del uso de insecticidas y conservación del medio ambiente.Ítem Efecto del abono orgánico acelerado en plantones de café (Coffea arabica L.)(Universidad Nacional Agraria La Molina, 2020-12-30) Cosme de la Cruz, Roberto Carlos; Reynoso Zárate, Auristela Florencia; Adama Rojas, Enrique Raúl; Pocomucha Poma, VicenteEl objetivo de la investigación fue evaluar el efecto del abono orgánico acelerado en el crecimiento y desarrollo de plantas de café (Coffea arabica L.), variedad Catimor, en el Invernadero del Centro Experimental La Molina y Laboratorio Multipropósito del Instituto Nacional de Innovación Agraria (INIA), distrito La Molina, departamento de Lima, Perú. Se utilizó el diseño completamente al Azar, con dos tratamientos: tratamiento 1 (sin abono orgánico acelerado) y tratamiento 2 (con abono orgánico acelerado). Se evaluaron: altura de la planta, número ramas, diámetro del tallo, ancho y longitud de hoja, porcentaje de materia seca, concentración de nitrógeno, fósforo, potasio y calcio en las hojas. Los resultados mostraron que el uso de abono orgánico acelerado en plantas de café estimula las variables altura de planta (24,76 cm), diámetro de tallo (5,74 mm), concentración de nitrógeno (2,33%), concentración de fósforo (0,17%), concentración de calcio (1,61 %), pero sin diferencia estadística entre tratamientos. En el número de ramas por planta, el tratamiento con abono orgánico acelerado presentó el mayor número de ramas con 3,25 ramas por planta, en comparación al tratamiento sin abono orgánico acelerado con 1,5 ramas por planta.Ítem In vitro biological activity of Beauveria bassiana, Beauveria peruviensis, and Metarhizium sp. against Hypothenemus hampei (Coleoptera: Curculionidae)(Hindawi, 2023-09-30) Chuquibala Checan, Beimer; Torres de la Cruz, Magdiel; Leiva, Santos; Hernandez Diaz, Elgar; Rubio, Karol; Goñas Goñas, Malluri; Arce Inga, Marielita; Oliva Cruz, ManuelCoffee (Coffea arabica) is the main commodity in Peru and is the economic support for thousands of small farmers. However, coffee production is affected by the coffee berry borer (Hypothenemus hampei). Currently, H. hampei is the most important pest in whole coffee-growing regions in Peru. This study aimed to evaluate in vitro biological activity of Beauveria bassiana, Beauveria peruviensis, and Metarhizium sp. against Hypothenemus hampei in two trials at different times. Conidia production, Conidia viability, and pathogenicity against H. hampei were evaluated at three concentrations (1 × 105, 1 × 107, and 1 × 109 conidia/mL−1). In addition, lethal times (LT50 and LT90) and lethal concentrations (LC50 and LC90) were calculated. There were significant differences in conidia production ( < 0.001) and conidia viability ( < 0.041). The highest conidia production and conidia viability were reached by B. bassiana and B. peruviensis, respectively. Likewise, there were differences in the pathogenicity of the strains in the two tests carried out (test 1: < 0.0009 and test 2: < 0.0001). The highest mortality occurred in the treatments of B. bassiana 1 × 109 conidia/mL−1, B. bassiana 1 × 107 conidia/mL−1, and B. peruviensis 1 × 109 conidia/mL−1. The treatments with lower LT50 and LT90 were B. bassiana 1 × 109 conidia/mL−1 and B. peruviensis 1 × 109 conidia/mL−1, and the strains with the lowest LC50 and LC90 were B. peruviensis and B. bassiana. The in vitro characteristics shown by B. bassiana and B. peruviensis conditions suggest they should be evaluated in the field to determine the capability of these strains to reduce populations of H. hampei.Ítem Massive production of Hemileia vastatrix uredospores for infection of Coffea arabica seedlings(Universidad Nacional de Trujillo, 2023-07-10) Hernández Amasifuen, Angel David; Rivadeneyra Chisquipama, Lenin; Padilla Dominguez, Amner; Paredes Espinosa, Richard; Guerrero Abad, Juan Carlos; Torres Flores, Elías; Peláez Rivera, Jorge Luis; Carvajal Vallejos, Fernando Marcelo; Gutiérrez Reynoso, Dina Lida; Corazon Guivin, Mike AndersonCoffee leaf rust (Hemileia vastatrix) is the most important disease in coffee crops around the world. Currently, there is limited knowledge about mass production methodologies and ex-situ infection of H. vastatrix that lead to the development of different health characterization studies of Coffea or disease phenotyping. In this context, the aim of this research was to develop a simple protocol for the mass production of coffee rust uredospores under controlled conditions and to determine their infection in coffee seedlings. Uredospores of H. vastatrix were collected from infected plants in the “Chontal” coffee-growing area in San Martín, Peru. The viability of uredospore germination was evaluated, and a uredospores suspension (2 x 105 uredospores/mL) was prepared to inoculate coffee seedlings. Incidence and sporulation rates were evaluated after 43 days of inoculation. During the multiplication process of H. vastatrix uredospores, using controlled conditions (23±1 °C, ≈ 80% relative humidity and photoperiod of 16 hours of light) under an innovative system, the first symptoms of chlorosis were observed on coffee leaves 20 days after inoculation. Our findings show a 100% incidence of inoculated coffee plants with an average of 54 mg of H. vastatrix uredospores per plant and a 1.38 x 10-1 mg/cm2 sporulation rate. Finally, here we report a protocol that allows mass multiplication of H. vastatrix uredospores under controlled conditions, that would be useful in any time for coffee leaf rust bioassays.Ítem Regeneración de plántulas de café (Coffea arabica L.) mediante embriogénesis somática(Instituto Nacional de Innovación Agraria, 2022-12) Cabrera Pintado, Rosa María; Sánchez Jhong, Kiara JulissaEste manual forma parte de los resultados del Proyecto de Inversión Pública 2276656: “Creación del servicio de transferencia tecnológica a través de un modelo que permita la renovación y rehabilitación de cafetales bajo un sistema agroforestal en el ámbito del VRAEM – región Ayacucho y Cusco” y tiene como finalidad aportar la orientación sobre la propagación clonal de plantas de café por embriogénesis somática y su aplicación en la caficultura.Ítem Soil organic carbon balance across contrasting plant cover ecosystems in the Peruvian Amazon(Instituto de Investigaciones Agropecuarias, INIA, 2023-10-31) Vallejos Torres, Geomar; Gaona Jimenez, Nery; Lozano, Andi; Paredes, Christopher I.; Lozano, Carlos M.; Alva Arévalo, Alberto; Saavedra Ramírez, Jorge; Arévalo, Luis A.; Reategui, Keneth; Mendoza, Wilfredo; Baselly Villanueva, Juan Rodrigo; Marín, CésarThe Peruvian Amazon has been significantly affected by land use and climate change, decreasing decomposition processes, which cause a significant depletion of soil C stocks. In this study, we estimated soil organic C (SOC) mediated by different plant covers in coffee (Coffea arabica L.) plantations and secondary forests in several districts of the San Martín Region, Peru. We calculated the critical threshold, saturation point, and the organic C deficit of these Amazonian soils. The association between geography, soil physical-chemical characteristics, and SOC was estimated through principal component analysis. Across all sites of the study, SOC stock had an average value of 69.19 t ha-1, with 48.95 t ha-1 constituting inorganic C. The highest SOC stock (225.28 t ha-1) was observed under secondary forest in the Jepelacio district. The SOC stocks were positively correlated with altitude and CaCO3 content only in secondary forests. The current measured amount of organic C within 15 cm soil depth was 28.5 g C kg-1, which is very low and close to the critical threshold (20.6 g C kg-1) -estimated based on its clay and silt contents. Our SOC stocks measurements indicated a worrisome situation, as they are close to the critical threshold, which exposes this area to a greater and stronger degradation.Ítem Tecnología rehabilitación y fertilización de plantaciones de café(Instituto Nacional de Innovación Agraria - INIA, 2013-02) Estación Experimental Agraria, Pichanaki - JunínDescribe la tecnología de rehabilitación y fertilización de plantones de café, la misma que considera tres prácticas de manejo: poda de ramas improductivas, semianillado del tallo principal y fertilización localizada en dos épocas.