Examinando por Autor "Contreras Liza, Sergio"
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Ítem Caracterización agromorfológica y diversidad fenotípica de la colección de germoplasma de pallar (Phaseolus lunatus L.) del INIA, Perú(Universidad Autónoma de Yucatán, 2024-09-11) Dadther Huaman, Hans Adams; Gambini De la Cruz, Tabita Abigail; Coaquira Mendoza, Bilijin Brany; Garay Duran, Diana Yessica; Parco Quinchori, Jhimy Andy; Quispe Castro, René; Aybar Peve, Leandro Joel; Contreras Liza, Sergio; Casa Coila, Víctor HugoEl pallar (Phaseolus lunatus), es una leguminosa de grano de gran importancia socioeconómica en el Perú, que ha sido domesticada en el pasado por las culturas prehispánicas. Objetivo: Realizar la caracterización agromorfológica de 36 accesiones de la Colección Nacional de pallar del Banco de Germoplasma del Instituto Nacional de Innovación Agraria (Perú). Metodología: Se compararon 16 caracteres cualitativos y 10 caracteres cuantitativos a través de análisis descriptivos, ANOVA y prueba de Scott Knott, de correlación, de componentes principales y de agrupamiento jerárquico. Resultados: Hubo correlación positiva entre la longitud del tallo principal y el número promedio de vainas maduras por planta, número promedio de semillas por planta, peso promedio de semillas por planta y peso promedio de semilla; asimismo, se halló correlación negativa entre el número de lóculos por vaina madura y largo de semilla y peso promedio de semilla. Implicaciones: La caracterización agromorfológica del pallar es necesaria para la conservación de los recursos genéticos originarios del Perú. Conclusiones: Se encontró variabilidad fenotípica entre las accesiones de pallar; es así, que se estableció la existencia de tres grupos entre las accesiones en relación a caracteres cuantitativos, resaltando los altos valores para número promedio de semillas por planta, grosor de semilla, número de lóculos por vaina madura, longitud del tallo principal y número promedio de vainas maduras por planta. La accesión promisoria fue la 14ac respecto al mayor número promedio de vainas maduras, número promedio de semillas y peso promedio de semillas por planta.Ítem Characterization of the complete chloroplast genome of a Peruvian landrace of Capsicum chinense Jacq. (Solanaceae), arnaucho chili pepper(Taylor & Francis Group, 2022-01-05) Arbizu Berrocal, Carlos Irvin; Saldaña Serrano, Carla Lizet; Ferro Mauricio, Rubén Darío; Chávez Galarza, Julio César; Herrera Flores, Jordán Valentín; Contreras Liza, Sergio; Guerrero Abad, Juan Carlos; Maicelo Quintana, Jorge LuisIn this study, we sequenced the first complete chloroplast (cp) genome of a Peruvian chili pepper landrace, “arnacucho” (Capsicum chinense). This cp genome has a 156,931 bp in length with typical quadripartite structure, containing a large single copy (LSC) region (87,325 bp) and a 17,912 bp small single-copy (SSC) region, separated by two inverted repeat (IR) regions (25,847 bp); and the percentage of GC content was 37.71%. Arnaucho chili pepper chloroplast genome possesses 133 genes that consists of 86 protein-coding genes, 37 tRNA, eight rRNA, and two pseudogenes. Phylogenetic analysis revealed that this Peruvian chili pepper landrace is closely related to the undomesticated species C. galapagoense; all belong to the Capsiceae tribe.Ítem The presence of tomato brown rugose fruit virus (ToBRV) in tomatoes from the southern peruvian coast(MDPI, 2024-01-19) Rodriguez Grados, Pedro Manuel; Saldaña Serrano, Carla Lizet; Estrada Cañari, Richard; Salazar Coronel, Wilian; Contreras Liza, Sergio; Arbizu Berrocal, Carlos IrvinTomato (Solanum lycopersicum) (Solanaceae) is an important vegetable crop worldwide that contains significant amounts of vitamins A and C. It also possesses a powerful antioxidant, lycopene, which can help prevent the development of many forms of cancer. However, this vegetable is highly susceptible to a number of emerging viruses. Since the first report of ToBRFV in Jordan, this emerging virus has been detected in Germany, Israel, Italy, Mexico, Palestine, and the United States, but its incidence was not reported in Peru. We collected 56 samples of fresh leaves of tomato plants with viral symptoms and 13 without symptoms as control from two regions that comprise more than 50% of tomato production in Peru, Lima and Ica. Mosaic, mottling, plant stunting and brown rugose symptoms were observed in collected leaves that were preserved in liquid nitrogen until processing. We extracted RNA using a commercial Kit. For virus identification, we used the reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) technique for the amplification of the capside protein (cp) gene. Specific primers were designed using the NCBI tool by collecting all available cp sequences from Peru Tomato mosaic virus (PToMV) and Tomato Brown Rough Fruit Virus (ToBRV). Results were observed on 1.5 % agarose gels using Gelred(Biotium®, Fremont, CA, USA) and by standard spectrophotometry. We observed the presence of ToBRFV in 24 samples, PToMV in 8 samples and 11 samples presented a mixed infection with ToBRV and PToMV. To the best of our knowledge, this is the first report of ToBRFV in Peru.